Ben je dit jaar zoet geweest? Heeft de Sint of de Kerstman je wat leuke kado’s gebracht. Misschien wat leuke DJ Gear? Of heb je gewoon zoals velen hard gewerkt en zelf voor je spullen bij elkaar gekocht? Hoe dan ook we hebben een lijstje opgesteld met wat handige tips die er (hopelijk) uiteindelijk voor zullen zorgen dat je er veel plezier van zult hebben en er het meeste uit zult halen.

Tip 1
Ben voorzichtig met het openen van de verpakking. Dit klinkt misschien grappig maar je wilt niet weten hoe vaak iemand met een scherp mes een doos open rijt en per ongeluk gevoelige kabels die bovenop de apparatuur ligt beschadigen! Of een dikke kras op de apparatuur zet!

Tip 2
Deze tip hoort een beetje bij tip 1. Hou al het verpakkingsmateriaal, de plastic hoezen en beschermingsmateriaal. Hopelijk zul je het nooit nodig hebben maar als je ooit je apparatuur terug moet sturen vanwege een defect, dan heb je altijd de juiste verpakking bij de hand. Je wilt namelijk niet dat je apparatuur onderweg naar de reparatie nog verder beschadigd wordt. Probeer dat maar eens te bewijzen of vergoed te krijgen via je verzekering zonder al die rompslomp en ellende. Dan maar stevig verpakt in de originele doos met bijbehorende beschermingsmateriaal!

Tip 3
Goed we hebben alles mooi uitverpakt en aangesloten. Zorg er nu voor dat je de laatste drivers en software (updates) te pakken hebt. De CD’s die bij de apparatuur zitten zijn vaak al maanden, zo niet bijna een jaar oud. De kans is dus wel heel erg groot dat er inmiddels updates zijn uitgebracht voor de software. Check dus altijd de website van de fabrikant op de laatste versie drivers en software. Hiermee kun je vaak al veel problemen oplossen voordat je begonnen bent.

Tip 4
Gebruik je een laptop of PC bij je apparatuur, zorg er dan ook voor dat je computer de laatste updates heeft geïnstalleerd. Als je niet de juiste updates hebt van je operating systeem, heb je ook hier weer de kans dat je tegen compatibiliteitsproblemen aanloopt als de software bij je nieuwe apparatuur niet werkt op je ‘oude’ computer software. Zorg dus dat Windows of OSX up-to-date is!

Tip 5
Gebruik de ‘Quick Start’ gids. Ja, ik weet dat deze tip voor echte mannen zo goed als verloren moeite zal zijn. Echter, de handleiding is er niet voor niks. Tuurlijk is niks leukers dan alle tips hierboven negeren en snel aan de slag te gaan. Maar bedenk ook hoe vervelend het is als je alles aangesloten hebt en het niet werkt zoals jij zou willen! Als je dan al niet de handleiding wilt lezen gebruik dan de ‘quick start’ guide. Deze is juist bedoeld voor een snelle installatie en gebruik van de apparatuur. Je kunt beter vijf minuutjes deze ‘samenvatting‘ lezen dan een uur te verkwisten aan iets heel simpels (dat dus wél in de quick start guide stond!).

Tip 6
Ook al heb je dan tóch alle tips hierboven gebruikt en je loopt tegen een probleem aan dat je maar niet uitgepluist krijgt, … loop dan even weg, ‘take a break‘. Ga effe een filmpje kijken, drink een kop koffie, wacht tot na het avondeten. Als je denkt dat je alles goed hebt gedaan en alleen de mogelijkheid overblijft dat je apparatuur dus kapot moet zijn, … is een pauze misschien een goed idee! Ook dit klinkt moeilijk, heb je eindelijk je nieuwe gear kun je er niet mee spelen. Echter, als je er na een pauze fris tegenaan kijkt zul je wellicht meteen de oplossing van je probleem zien.

Tip 7
Kijk op het forum van de fabrikant voor hulp bij je problemen en vragen. Veel fabrikanten hebben een gebruikersforum waar iedereen terecht kan met vragen en tips, en vaak hebben deze forums ook een ‘beginners’ sectie waar de kans groot is dat je andere gebruikers treft die hetzelfde probleem hadden en de oplossing vermeld staat. Ook is het wellicht aan te raden als je al een idee hebt voor een bepaald merk of produkt, je aan te melden om te kijken of er voor het produkt (waar je interesse in hebt) al onderwerpen gestart zijn.

(Bron: Phil Morse)