Eerder al schreef ik een artikel over deze man waarin ik vertelde waarom ik hem zo goed vind. Wat in dit artikel gaat volgen zal dus zeer waarschijnlijk niet het meest subjectieve interview zijn dat je de komende tijd gaat lezen. Niet dat ik daar zelf wakker om zal liggen, want deze week hebben we een exclusief interview met in mijn ogen de beste DJ van dit moment! Bovendien is een beetje subjectiviteit op z’n tijd goed voor je.  Dames en heren, jongens en meisjes: DANNIC!

Dannic_Hi_Res_DJ_Shot_2

Daan, allereerst gefeliciteerd met je 30ste plek in de DJ Mag Top 100! Gelukkig ben ik niet de enige die zo over jou denkt. Wat vind jij zelf van de lijst dit jaar?

Bedankt! Het is echt ongelofelijk dat ik in een jaar tijd zoveel plaatsen ben gestegen! Ik had dit echt niet verwacht. Het is zo geweldig om die onderscheiding te ontvangen en mede dankzij de fans die gestemd hebben. Ik heb een erg druk jaar achter de rug, heb op veel geweldige festivals gestaan en heb ook nog een aantal tracks uitgebracht die het behoorlijk goed hebben gedaan. En dan na zo’n jaar bekroond worden met de 30ste plaats, dat is echt top! Dit jaar is de uitslag van de DJ Mag top 100 helemaal bijzonder: veel Nederlanders hoog in de lijst en mijn goede vriend Hardwell behoudt zijn nummer 1 positie!

Zoals ik wel vaker heb gezegd, ben jij samen met bijvoorbeeld Sunnery James & Ryan Marciano een van de weinige jongens die nog echt is ontdekt omdat je heel goed kan draaien. Wat vind jij van die ontwikkeling dat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar producers doorbreken naar het grote podium?

Doordat iedereen DJ kan worden, val je pas op tussen de massa wanneer je je eigen muziek produceert. Ik produceer nu al een tijdje en dat heeft echt geholpen om mezelf te profileren als DJ. Maar het is ook iets wat ik graag wilde doen: produceren. Je eigen tracks kunnen draaien en dan mensen daar op los zien gaan, dat is geweldig! Muziek maken moet een natuurlijk proces zijn, omdat je geïnspireerd raakt. Niet om je imago op te krikken.

Denk je dat jij zelf was gekomen waar je nu bent als je niet was gaan produceren?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Ik denk wel dat dingen eerder op mijn pad zijn gekomen, juist doordat ik ben gaan produceren. Het voegt iets toe aan wie je bent als artiest, iets waarin de fans zich kunnen herkennen.

Wie vind jij zelf heel goed draaien en wie is een voorbeeld voor jou?

Voor mij is dat vooral de vorige generatie Nederlandse DJ’s geweest. Daar haal ik mijn inspiratie vandaan. Toen ik opgroeide keek ik altijd op tegen Fedde Le Grand, Laidback Luke en Tiësto. En van de huidige generatie DJ’s is Hardwell mijn grote voorbeeld.

Behalve Laidback Luke zijn er weinig jongens die het aandurven om live een vocal te gaan scratchen op een mainstage als die van Tomorrowland. Wat is jou favoriete en/of meest gebruikte “truc” in jou sets?

Ik heb niet echt trucs. Ik draai al 11 jaar en ben begonnen met het mixen van allerlei muziek genres door elkaar. Het gaf juist een enorme kick om bijvoorbeeld Michael Jackson te mixen met 50 Cent of juist van Reggae naar een uptempo plaat te schakelen. Deze creativiteit miste ik een beetje in de elektronische muziek. Alles is kaarsrecht en je hebt bij wijze van spreken altijd minimaal 30 sec om in te mixen. Vandaar dat ik er van hou om tussendoor te scratchen, zelf breaks in te bouwen en te freaken met loopjes en live vocals.

Je bent natuurlijk steeds vaker zelf de main act, maar wat jou in mijn ogen zo’n goede DJ maakt is dat je een uitmuntende opwarmer bent. Je staat niet voor niets bijna altijd voor Hardwell, en elke keer dat ik jou in die positie heb horen draaien wist je perfect de sfeer op te bouwen voor Robbert. Waar houdt jij extra rekening mee als je weet dat je een avond moet opwarmen?

Ik hou ervan om de ‘opwarmer’  te zijn. Het is echt een uitdaging als DJ: je kunt langzaam en groovy starten en zo het publiek rustig opwarmen. Het kan ook best lastig zijn, omdat het een makkelijke keuze is om de populaire tracks te draaien. Maar als opwarmer moet je rekening houden met de hele avond, het grotere geheel en kun je niet enkel draaien waar je zelf zin in hebt. Je wilt dat de mensen van begin tot eind aan het dansen zijn en niet dat ze na jouw set kapot zijn. Dat moet je in je achterhoofd houden tijdens het draaien en samen met de main act ervoor zorgen dat de fans een onvergetelijke avond hebben.  Ik denk dat Hardwell en ik echt elkaar aanvoelen wanneer we samen draaien. En aangezien we goede vrienden zijn, is het ook logisch dat we op deze manier samenwerken.

Kun je ons proberen uit te leggen wat er in jou omgaat als je aan het draaien bent? Ben je bijvoorbeeld heel erg bezig met toonsoorten en hoe je een track gaat mixen, of juist meer met welke track je wanneer gaat draaien?

Ik probeer altijd 3 of 4 tracks vooruit te denken: ik concentreer mij op wat de muziek moet vertellen en hoe ik van de ene plaat naar de volgende wil gaan, met daartussen nog 3 of 4 tracks. Dat is waar het om gaat: continuïteit in je set creëren en zorgen dat de tracks die je mixt kloppen.

Waar moet Dannic’s ideale DJ-booth en studio aan voldoen?

DJ Booth; 4 cdj2000 cd spelers en een DJM900 van Pioneer. Stereo monitoren en een handdoek. Het is topsport :). Mijn ideale studio heb ik eigenlijk niet. Mensen verwachten dat ik in een fancy studio zit, maar het tegendeel is waar. Gewoon een mac pro, goede geluidskaart, studio speakers en een midi controller does the job!

Wat me opvalt aan jouw tracks is dat ze altijd heel erg goed klinken in het laag. Gebruik je daar een speciale techniek voor die je met ons kunt delen?

Dat is erg belangrijk in mijn tracks, omdat dat er juist voor zorgt dat mensen los gaan op de dansvloer. Je moet de muziek voelen, niet alleen horen. Wanneer ik een plaat af heb,  schakel ik alle high frequencies uit, zodat ik kan luisteren of de track exact is zoals ik hem heb gemaakt en heb bedoeld.

Je concept Front Of House gaat erg lekker, met een succesvolle radioshow en FOH TV afleveringen die erg goed bekeken worden. Wat zijn de toekomstplannen voor FOH?

Thanks! Ik ben ook erg blij met hoe het tot nu toe is gegaan en hoe succesvol het al is geworden. Afgelopen jaar wilde ik mij focussen op de radio & tv show, voordat ik gelijk overging op het uitbreiden van Front Of House. Het is belangrijk om een goede basis te hebben, waarop je verder kunt bouwen. Dat is iets voor het nieuwe jaar.

Dan om af te sluiten nog vijf korte vragen:

Club of festival?

Club

Draaien of produceren?

Draaien

Favoriete club in de wereld?

Ushuaia Ibiza

Met wie zou je nog een keer samen willen werken?

John Legend, Jamiroquai of Fedde Le Grand

Favoriete track van dit moment?

Mijn nieuwe track met Shermanology, “Wait for you”

Heel erg bedankt en heel veel succes dit jaar, Daan!

Dannic_Hi_Res_DJ_Shot_3

Dannic’s nieuwe single “Wait For You”, samen met Shermanology, is sinds maandag 3 november uit, check hem snel op Beatport! De komende maanden is Dannic op tour in Noord Amerika en Azië, maar we zullen jullie op de hoogte houden wanneer hij weer een keer in Nederland te vinden is!