speedy-j-pullover-dj2dj_nlAfgelopen jaar werd ‘Dutch Dance‘ het boek over 25 jaar Dance in Nederland van Mark van Bergen uitgebracht. Voor dit overzicht heeft hij talloze interviews gedaan met producers, DJ’s en kenners van de Nederlandse dance uit deze afgelopen 25 jaar. Verder hebben ook diverse kenners hun mening gegeven wat voor hen de tien meest belangrijke tracks zijn geweest. Welke tracks hebben de Nederlandse Dance op de kaart gezet?

Speedy J

‘Pullover’ van Speedy J (1992) is in een peiling van Dutch Dance verkozen tot het beste Nederlandse dancenummer dat de afgelopen 25 jaar is gemaakt. 11 van de 20 kopstukken uit de vaderlandse dancescene die hun top tien opstelden voor deze website, plaatsten het nummer van Rotterdammer Jochem Paap in hun selectie.Speedy J

Daarmee eindigde ‘Pullover’ ruim voor runner-up ‘Solid Sessions’ (1991) van Format#1 (8 stemmen) en, samen met 7 stemmen op de derde plaats, ‘Yaaah’ van D-Shake (1990) en ‘Rubb It In’ van Fierce Ruling Diva (1991).

Speedy J werd ook drie keer geselecteerd met ‘Something For Your Mind’. Andere artiesten die meermaals vertegenwoordigd zijn in de lijst zijn Tiësto, The Goodmen/Chocolate Puma en Fedde Le Grand.

Keur aan Kenners

Tussen oktober 2012 en december 2013 vroeg Dutch Dance een keur aan kenners (o.a. dj’s, producers, organisatoren, programmeurs en journalisten) wat volgens hen de 10 beste, belangrijkste en invloedrijkste nummers zijn die de afgelopen 25 jaar in Nederland zijn gemaakt. Onder anderen DJ2DJ, Showtek, Eddy de Clercq, Adaro, Neophyte, Marcello, Headhunterz, Miss Djax, Ted Langenbach en Chocolate Puma stuurden hun selectie. Dat leverde 100 nummers op. Alle afleveringen zijn hier terug te vinden.

De complete eindlijst vind je hier.