Hij scoorde met Driftwood de megahit Freeloader en remixte met deze groep tracks van onder andere 4 Strings en Lasgo. Thijs Ploegmakers is dus bepaald geen nieuwkomer binnen de Electronic Dance Music. Tegenwoordig richt hij zich onder zijn alias Adaro op de Hardstyle scene.

‘Eén grote achtbaan van hoogtepunten’, zo typeert hij zijn carrière van de afgelopen jaren. Binnen korte tijd veroverde hij de hitlijsten met zijn unieke rauwe sound en liet hij samen met Ran-D duizenden mensen uit hun dak gaan met hun liveact Gunz For Hire. Hoog tijd voor een interview met deze man dus!

Je carrière binnen de Hardstyle scene heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Waar is deze reis voor jou begonnen en hoe heb je dit allemaal ervaren?
Het is een jaar of drie geleden begonnen met de tracks die ik samen met Ran-D produceerde. “Ran-D & Adaro – Under Attack” werd bijvoorbeeld een bekende track in de scene. Mijn naam werd pas echt opgemerkt toen ik met solotracks kwam, dit merkte ik vooral bij de release van mijn track “The Haunter of the Dark”.

De laatste jaren zijn eigenlijk een soort achtbaan met hoogtepunten. Ik heb zoveel mooie dingen mogen meemaken, ik realiseer me ook volledig dat dit heel speciaal is en probeer ook echt bewust bij de mooie momenten stil te staan.

Je draait natuurlijk al langere tijd mee binnen verschillende genres in de electronic dance music. Maar zo snel de top van de hardstyle scene bestormen is natuurlijk niet niks. Waar liggen volgens jouzelf je sterke punten als het aankomt op je tracks?
Wat ik vaak van collega’s hoor is dat mijn tracks net wat anders zijn dan de rest. Ikzelf denk dat het komt omdat ik mijn inspiratie vooral buiten de hardstyle zoek. Ik heb een hele brede muzieksmaak, kan urenlang mezelf op internet vermaken met het ontdekken van nieuwe muziek. Al die indrukken neem je mee in de studio en zijn van invloed op de tracks die je produceert, zo ontstaat na een tijdje je eigen sound.

Welke Dj’s, producers, artiesten of andere personen zie jij als je voorbeeld en hoe inspireren deze mensen jou? En wat zijn voor jou andere bronnen van inspiratie?
Als muziekfreak zijn er in de dancemuziek best wel veel producers waar ik fan van ben, teveel om hier op te noemen. Enkele van deze namen zijn Axwell, Jeroen Streunding, Chocolate Puma, Eric Prydz en Tha Playah.

Deze producers inspireren mij door hun perfect geproduceerde tracks, die vaak volwassen en vernieuwend zijn. Ze produceren al vele jaren lang op een constant hoog niveau. Ze blijven toch dansvloergericht, zonder voor het makkelijke scoren en formulewerk te gaan. Binnen de hardstyle scene draai ik tracks van bijna iedere producer van naam. Ik vind het werk van veel producers vet. Zo blijven mijn sets ook lekker afwisselend.

Qua DJ’ing zijn mijn favorieten o.a. Roger Sanchez, Erick Morillo en DJ Vince. De eerste twee daar ben ik jarenlang naar elk optreden in Nederland van geweest. Zij weten het publiek mee te nemen op een muzikale trip, elk nummer wat ze draaiden voelde ik. Ze geven altijd 100% achter de draaitafels en zijn uitstekende performers. Het zijn echte positieve persoonlijkheden met veel charisma. Artiesten als Headhunterz en Tiësto hebben dat ook, er gebeurt iets met de zaal als zij op het podium komen.

DJ Vince is in de hardere stijlen naar mijn mening de technisch beste DJ, het is gewoon genieten om hem aan het werk te zien/horen. Dit heb ik bijvoorbeeld ook bij een DJ’s als Chuckie, Carl Cox of Benny Rodrigues. Pure vakmannen.

Andere bronnen van inspiratie zijn voor mij de dingen die gebeuren in het dagelijkse leven, films en series, boeken en magazines. Bijna overal is wel inspiratie vandaan te halen, je moet het alleen zien.

Deze zomer was je te vinden op vele grote festivals als Defqon, Mysteryland en Decibel. Wat waren voor jou de hoogtepunten van het afgelopen festivalseizoen?
Het was een geweldige zomer! Het grote hoogtepunt was voor mij het optreden op Mysteryland. Ik mocht als laatste Hardstyle DJ daar draaien. Het werd donker toen ik begon, dit pastte perfect bij mijn draaistijl. De muziek, de energie van het publiek, het weer, de vette productie en lichtshow zorgde voor een geweldige synergie die ik nooit meer zal vergeten.

Een ander hoogtepunt was onze voorlopig laatste Nederlandse show als Gunz For Hire op het Defqon.1 Festival. We hadden deze show met een trailer aangekondigd en de ’Blue’ tent puilde uit. Het leek wel een Michael Jackson concert haha, zo heftig ging het tekeer! Dit was ongekend, geweldig om mee te maken!

Voor de liveact Gunz for Hire reis je op dit moment samen met Ran-D de hele wereld over in het kader van Operation Sorrow. Hoe bereiden jullie zo’n avond voor? En hoe wordt jullie rauwe stijl in het buitenland ontvangen?
De voorbereiding gaat vooral zitten in op maat gemaakte intro’s. Hier gaat altijd heel wat studiotijd in zitten. De rest gebeurt live op het podium.

De rauwere hardstyle is in het buitenland redelijk nieuw. Dit merk je bijvoorbeeld als je solo draait in het buitenland, het publiek is daar bekender met de melodieuze hardstyle. Alleen Gunz For Hire lijkt hierin wel een uitzondering te zijn, in het buitenland kennen ze onze tracks net zo goed als in Nederland.

Je bent op dit moment natuurlijk vooral bekend om je optredens en producties. Maar waar is het voor jou allemaal begonnen, ben je van huis uit meer een dj of een producer? En waar ligt je voorkeur op dit moment, je optredens als dj, je studiowerk of de liveact Gunz for Hire?
Ik ben begonnen rond mijn zeventiende als producer. Gewoon als hobby, het werd serieuzer rond mijn eerste release op mijn 21e en daarna kwam natuurlijk de tijd met Driftwood, met onze track “Freeloader”.

Ik verzamelde al vinyl vanaf mijn veertiende maar ben pas later gaan draaien. Ik heb altijd meer interesse gehad voor het vak van produceren, de producers creëerden tenslotte de muziek die de DJ’s draaiden. Het gaat mij vooral om het creëren van muziek.

Tegenwoordig is het iets wat bij elkaar hoort. Je komt als DJ op plekken omdat mensen je producties tof vinden. Terwijl het helemaal niet hoeft te betekenen dat een goede producer tevens een goede DJ is of andersom. Misschien oneerlijk voor de echte DJ/DJ’s en turntablists maar dat is nu eenmaal hoe de tegenwoordige markt werkt. Het publiek wil de artiesten zien van wie ze de tracks vet vinden.

Ik vind beide superleuk. Er is niets zo mooi dan mensen uit hun dak zien gaan op iets waar je hard in de studio aan gewerkt hebt. Dit geeft enorme voldoening en motivatie.

Met jouw drukke schema, studio-uren en buitenlandse optredens, blijft er dan nog wel tijd over om zelf eens een feest of festival mee te pakken? En aan wat voor events moeten we dan denken?
Tegenwoordig heb ik inderdaad weinig tijd om zelf feesten of festivals te bezoeken. Maar ik heb er in het verleden genoeg bezocht hoor haha!

Ik ben onlangs op vakantie naar Ibiza geweest en dan pak ik om de twee dagen wel een feest in een club mee. Ik vermaak me overal wel als er goede muziek gedraaid wordt en er een leuke sfeer is. Puur als bezoeker geef ik tegenwoordig wel de voorkeur aan een mooie club met topgeluid en lekkere tijdloze housemuziek. Mijn mooiste avond in de vakantie was bijvoorbeeld een ‘Defected in The House’ avond in de Pacha.

Als ik op festivals ben probeer ik wel overal even een kijkje te nemen, alleen al om op de hoogte te blijven van alles wat in de EDM scene gebeurt. Het is enorm veranderd de laatste jaren, het is mega interessant wat er allemaal wereldwijd aan de gang is op dit moment en waar het naartoe zal gaan.

Het jaar 2012 is alweer flink over de helft, dus wat zijn je plannen voor het aankomende jaar? Kunnen we in Nederland nog nieuwe dingen verwachten van Gunz for Hire, of wellicht een (solo)album?
Ik ben met veel dingen bezig op het moment. Zojuist heb ik met Crypsis een collab gemaakt voor zijn nieuwe album. Een tweede samenwerking met Digital Punk is in de maak. Verder staan er samenwerkingen met collega’s als B-Front, Frequencerz en E-Force in de planning.

Een hele speciale samenwerking die hopelijk volgend jaar plaats gaat vinden is met Headhunterz. Hij heeft mij enorm geholpen door mijn tracks volop te supporten in zijn show Hard With Style en tijdens zijn optredens. We hebben weleens gesproken om een track samen te gaan produceren, hier kijk ik natuurlijk enorm naar uit.

Een (solo)-album staat niet in de planning. Ik zal aankomend jaar natuurlijk wel met nieuwe solotracks komen. Samen met Ran-D ben ik druk bezig om nieuwe Gunz For Hire tracks te produceren. We doen op dit moment de internationale tour ‘Operation Sorrow’ en weten nog niet wanneer we terugkomen in Nederland. Maar in de studio zijn we flink aan het werk, dus jullie kunnen zeker nieuwe dingen verwachten!

Connect met DJ Adaro via Facebook!