Deze week was teamlid Marc van den Hurk op uitnodiging van Denon DJ in Madrid om de exclusieve presentatie van hun nieuwste multi-media speler, de SC2900 bij te wonen. Nou, daar wilde hij zich best voor opofferen. Lees hieronder zijn verslag.

Denon SC2900 Mediaspeler

De SC2900 lijkt in de eerste instantie op de, recentelijk uitgebrachte, SC3900, waarvan we trouwens binnenkort een review gaan plaatsen. In feite is de SC2900 in grote lijnen exact hetzelfde. Waar Denon bij de SC3900 goed naar gekeken heeft, is het ‘oldskool’ gevoel van een Technics SL1200, wat betreft het DJ gevoel tijdens het draaien.

Met de SC2900 heeft Denon goed naar de CDJ1000 en 2000 gekeken, en dat steken ze ook niet onder stoelen of banken. Alles wat te meten viel is ook gemeten en zo goed mogelijk nagemaakt, en dan bedoel ik qua gevoel en draaiervaring. Je moet denken aan het reageren van de knoppen en platter, tot de tijd die het duurt om bijvoorbeeld een CD te laden. Is het dan een kopie? Nee, zeker niet laat Denon ons weten. Maar ze willen hem wel in dezelfde markt plaatsen. ‘Waar het tijd is voor een nieuwe CD speler‘, aldus de Denon product manager.

Verschillen

Er zijn wel een aantal zaken anders dan op de SC3900. Niet alleen de platter, die een fraaie blauwe LED ring heeft, en hij is ook volledig MIDI, en niet hybride zoals de SC3900. Dit houdt in dat alles op de speler via MIDI uitgestuurd wordt, en je hem dus volledig kunt mappen met (bijna elke) DJ software. Voor Traktor 2 is er al een mapping, die standaard in de nieuwe Traktor 2.5 versie zit.

De LED ring wordt wel een beetje irritant na een tijdje. Ik denk dat je na 5 uurtjes draaien je de ring nóg ziet als je je ogen dicht doet. Gelukkig kun je de kleur aanpassen naar rood of paars, het contrast instellen van de ring en alle andere verlichte knoppen én je kunt hem eventueel ook uitschakelen. Een rode LED geeft de positie aan, een paarse je cue punt.

Engine Software

Denon zet ook breed in op de netwerk software Engine, hun tegenhanger van Pioneer’s Rekordbox. Deze software gaat in de komende tijd meer functies krijgen. Er komen verschillende updates voor het beter importeren van muziek, waveforms in de software display en wellicht dat streaming audio geïntegreerd gaat worden in de toekomst. Ik heb met de product ontwikkelaar hierover lopen brainstormen. Wat als je bijvoorbeeld Spotify integreert in de software? We zullen zien wat de toekomst brengt.

Ik heb uiteraard zelf ook een tijdje met SC2900 kunnen draaien. En moet zeggen: alles voelt goed aan. Natuurlijk is er altijd wel wat te klagen. Bijvoorbeeld, zo reageert de Cue knop niet goed als je hem rechtsboven in de hoek indrukt. Maar, al met al is dit een serieuze multimedia speler, die het zeker verdiend om naast de gevestigde orde te staan, en zeker niet daaronder.

Ik kan niet wachten totdat we hem mogen reviewen, en dat gaan snel gebeuren!