21, 22 en 23 juni 2012 – Defqon.1 festival 2012 – World Of Madness, 10 jaar Defqon, drie nachten “slaap”, vier dagen feest en heel veel gezelligheid! Een extra lange editie waar ik met een grote glimlach op terugblik. Zowel voor de trouwe bezoeker als de nieuwkomers een nieuwe ervaring. Lees hier mijn ervaring!

Het festival bestaat dit jaar 10 jaar en dit viert Q-dance met een extra lange editie. In 10 jaar tijd is er een hoop veranderd. Defqon is vorig jaar verhuist van Almere strand naar Biddinghuizen en biedt de ruimte voor ruim 55.000 bezoekers. Als we terug kijken naar Defqon.1 Festival 2003 tellen we totaal zes area’s waarvan één talent area en tegenwoordig zitten we al op twaalf area’s! Bij de kaartverkoop ben je bijna verplicht om voor je computer te zitten om 13:00, en kans te maken op een ticket. Binnen één (!!!) uur was alles helemaal uitverkocht. Kortom, binnen die 10 jaar is Defqon.1 tot een razend populair festival gekomen, maar zeker ook tot een begrip geworden!

Entree en eerste indruk

Voor mij is dit alweer mijn derde jaar en ik ben dit jaar met een aantal vrienden alleen op de zaterdag geweest. Dit is de dag dat alles uit de kast wordt getrokken en de Madness echt toeslaat. Ook ben ik dit jaar voor het eerst met een georganiseerde busreis meegegaan (Event Travel), waarbij het feest in de bus al begint. Echt een aanrader, omdat parkeren en OV niet echt een succes zijn.

Eenmaal aangekomen op het terrein beginnen we met de standaard voorbereidingen. Kaartje scannen, kluisje huren, spullen dumpen, munten kopen en afspreken op een bepaald punt met z’n alle. Als iedereen aanwezig is beginnen we met een verkenningsrondje over het hele terrein. Hier ben je al gauw een uur tot anderhalf uur mee bezig, omdat je soms blijft hangen om bekenden te ontmoeten en wat te drinken.

Gedurende de dag

Wat je vooral doet op een dag op een groot festival als deze is rondjes lopen, losgaan, vrienden en kennissen ontmoeten, eten en drinken. Iedereen van de groep is Hardstyle / Hardcore liefhebber. We waren dan ook vooral veel te vinden bij de Red (mainstage), Blue, Black, Purple en Ultraviolet area’s. Het was die dag goed weer, dus hingen we voornamelijk rond bij de mainstage. Alle bezochte stages waren voorzien van topartiesten en heb dan ook vanaf het moment dat we binnenliepen tot de eindshow geen moment stilgestaan. Ik gebruik geen drugs om het vol te houden, heb er zelfs een hekel aan en hou mijzelf dan ook prima op de been met energydrank en een biertje op z’n tijd.

Een ander heel belangrijk punt bij Defqon.1 is de aankleding van alle stages. Q-Dance heeft met de aankleding van het evenement al diverse prijzen weten te winnen. Zo was de mainstage vorig jaar een hele grote (hoge) koning op een troon bestaande uit gebruikte / gerecyclede materialen. Dit jaar kon ik er niet echt een specifieke vorm uithalen, maar het was in ieder geval heel breed! Hier heeft Q-Dance vooral tijdens de eindshow optimaal gebruik van gemaakt. De Black stage was dit jaar een enorm Defqon.1 logo bestaande uit allemaal spotlights. Voor alle andere stages kun je de foto’s van Q-dance bekijken.

De Eindshow

Door de jaren heen is dit het moment waar het einde van een dag (extended weekend) Defqon.1 voor staat. Ongeveer een half uur lang wordt je vermaakt met goede muziek, een prachtige lichtshow en vooral veel vuurwerk. Defqon wordt afgesloten met het anthem gemaakt door Headhunterz, Wildstylez en Noisecontrollers. Dit zijn de anthem-makers van de afgelopen drie jaar. Je hoort ook diverse onderdelen uit die anthems terug in het anthem van dit jaar. Bij het anthem wordt ook net als vorig jaar een enorm Defqon.1 logo vol met vuurwerk en belichting de lucht in gehesen.

Conclusie

Zowel voor de trouwe bezoeker als de nieuwkomer kan het niet anders dan een top feest geweest zijn. Als het aan mij ligt ga ik nog even wat jaren door met het bezoeken van Defqon.1 (en uiteraard andere Q-dance feestjes). Het festival is de ultieme festival ervaring voor liefhebbers van de hardere stijlen. Gepaard met prachtige shows, podiums en top artiesten ben je verzekerd van een geweldige dag of extended weekend en is het dubbel en dwars het geld waard! Zoals ik na iedere Defqon.1 zeg: het was niet WOW, maar WOW-WOW!

Media & Downloads

Aftermovie & Anthem

Foto’s Pre-partyFridaySaturday

360 graden foto’s RedRed stageBlack

Album: Het album is te bestellen via de officiële Q-dance store.

DVD & Blu-ray pre-order
Pre-order hier de DVD & blu-ray registratie.

Livesets
Er zijn diverse livesets beschikbaar op de Q-dance SoundCloud pagina.

Twitter
Meepraten over Defqon.1? Gebruik hashtag #DQ12 op Twitter.