DJ land is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Waar je vroeger nog een supernerd moest zijn om er überhaupt op te komen om te gaan draaien of produceren, noemt tegenwoordig de eerste de beste persoon met Virtual DJ op zijn laptop zichzelf een DJ. Dit heeft als gevolg dat de markt eigenlijk overvol is. Van de duizenden DJ’s in Nederland zullen enkele tientallen het echt schoppen tot de grote clubs en podia. Wat is er nou nodig om daar te komen?

Om te beginnen bestaat er voor DJ’s zoiets als de gouden driehoek van kwaliteiten die je als artiest nodig hebt. Deze drie kwaliteiten zijn produceren, draaien en performen ofwel entertainen. Heb jij al deze drie factoren? Dan maak jij een grote kans om het te maken. Maar ook als je excelleert in twee van deze punten en de andere iets minder bezit is het nog steeds heel goed mogelijk om er te komen.

Om deze benodigde kwaliteiten te ontwikkelen zul je vooral tijd moeten investeren. Uit verschillende studies en oude wijsheden blijkt dat men ongeveer 10000 uur nodig heeft om ergens echt heel goed in te worden. Dat betekend dus 10 jaar lang, elke dag 2,7 uur oefenen. Om een beeld te schetsen. Oftewel, om echt een goede producer te worden zul je dag in dag uit moeten produceren, track na track, tot er na 200 kut platen uiteindelijk een track tussen zit die echt goed is. Dat zelfde geldt voor draaien. Vlieguren maken is het belangrijkste om goed te leren DJ’en

Het ontwikkelen van deze gouden driehoek is in de huidige scene helaas niet genoeg. In deze online wereld is het ook heel belangrijk dat je promotie goed is. Vroeger kon het mensen geen bal schelen, maar tegenwoordig wil men een beeld hebben van de persoon achter de muziek. We zijn echt artiesten geworden in plaats van DJ’s en/of producers. Dat betekend dat je actieve social-kanalen moet hebben, waar je jezelf op een aantrekkelijke manier promoot en contact maakt met je fans. Denk hierbij dus aan een Facebook-, Twitter-, Soundcloud-, Instagrampagina en noem het allemaal maar op.

Oke, dus, evenresumeren, je moet een goede producer zijn, een goede DJ, een goede performer, en je moet jezelf op een goede manier promoten via social media. Ben je er dan? Nee. Helaas niet. In DJ land is het zo dat er een aantal mensen zijn die heel machtig zijn als het gaat om wie er wel en niet bekend worden. Vriendjes politiek zou je het kunnen noemen. En dit is een puntje waar ik menig DJ en producer over hoor klagen de laatste tijd. “Ja, die is er alleen maar gekomen omdat zus en zo!”

Nou en, denk ik dan. Alsof dat alleen in DJ land zo is. Als het niet gaat om vakkenvuller worden bij de Appie, zul je voor de meeste banen een voordeel hebben als je mensen kent ‘die er al zijn’. Of dat nou is in de entertainment wereld in de financiële sector: je zult er altijd een voordeel van hebben als je mensen kent. Netwerken noemen we dat. En dus is het iets waar je niet over moet klagen, maar wat je moet gebruiken! Leer de juiste mensen kennen, hoe stom dat ook klinkt. Evenementen als ADE en Dancefair zijn hier ideaal voor. Alle grote meneren uit de scene zijn daar bij elkaar, en daar is het dus zaak om mensen te leren kennen!

Maar pas wel op! Zorg er wel voor dat je zeker bent van je zaak als je mensen of labels gaat aanspreken. Investeer dus eerst die tijd in jezelf waar ik het aan het begin van dit artikel over had! Als je vervolgens op een punt bent dat je denkt “nu ben ik goed genoeg!”, wacht dan nog even. Werk nog even door tot je ook daadwerkelijk echt goed bent. Dan is het moment om jezelf echt op de kaart te gaan zetten door A&R’s van labels en evenement organisatoren aan te gaan spreken. Probeer wel de juiste mensen aan te spreken, en niet vanaf moment één Eelko gaan stalken.

Uiteraard zijn er een aantal uitzonderingen te bedenken en kun je met talent alleen ook heel ver komen. Maar ondanks dat is het over het algemeen, net als in heel veel andere sectoren, in de dance industrie heel belangrijk om de juiste mensen te kennen. Maar ga daar niet over lopen zeiken. Je weet nou eenmaal dat het zo is, dus doe je best om het voordeel naar jou hand te zetten door zelf een zo groot mogelijk netwerk op te bouwen!