Allen & heath kondigde begin dit jaar, de opvolger van hun Xone:42 aan, de Xone:43C. Echter bleef het hier niet bij en kwamen ze een maandje later met de :43C aan. Met als verschil dat laatsgenoemde een ingebouwde geluidskaart kreeg. Nu hebben wij zelf een aantal jaren de :42 in de studio gehad en waren dan ook zeer benieuwd naar zijn opvolger. Wij waren wel benieuwd naar de :43C, niet alleen vanwege zijn voorganger maar ook vanwege de USB geluidskaart. Want een mixer met ingebouwde geluidskaart is anno 2015, toch echt wel een pré!

Xone43C_DJ2DJ_Review_07

Eerste Indruk

De Xone:43C leent niet alleen de indeling maar ook de bouw van zijn voorganger. Wel heeft hij een nieuw paintjob gekregen, die van de :DB series. Dit geeft hem een lekkere strakke 2015 look geeft. En dat extra likje orange, maakt hem toch wel extra cool als je het ons vraagt.

Hiernaast maakt de :43C gebruik van duidelijke LED’s in verschillende kleuren. Hiermee is met een snelle blik al duidelijk wat aanstaat en wat niet en kun je zelfs in de donkerste ruimtes fatsoenlijk werken. En wanneer je de mixer onder VU licht gebruikt, geven de witte lijnen op de mixer een gloed, cool toch!

Al met al een gebruiksvriendelijk ogende vier kanaal mixers met ingebouwde geluidskaart, wat wil je nog meer?

Bouwkwaliteit

De Xone:43C voelt net als zijn voorganger erg goed aan! Je merkt wederom dat Allen & Heath haar mixers bouwt als een tank!! Een goede metalen behuizing, fatsoenlijke connectors, degelijke knoppen en faders en natuurlijk een zeer nette laklaag. Hier kan menig concurrent echt wel een voorbeeld aan nemen. Als wij het mochten zeggen, zou dit gewoon een maatstaaf mogen zijn.

Xone43C_DJ2DJ_Review_02

Layout

Niet alleen de bouw maar ook de Layout is erg goed aan deze mixer. Lekker traditioneel ingedeeld en duidelijk aangegeven waar filer en send en return zitten en hoe deze te gebruiken. Super simpel, maar ook effectief. Iedere DJ zou deze mixer in principe blind moeten kunnen gebruiken. Zelfs de beginners mogen hier niet al te veel moeite mee hebben.

Per kanaal krijg je een schakelaar, waarmee je kiest tussen Phono, Line of USB als ingang. Een viertal draaiknoppen waarmee je gain, hoog, mid en laag regelt. Een grote send en return knop. Een crossfader toewijzingsschuif. Welke je ook uit kunt zetten, een erg fijne optie. Een filter en cue knop en een soepele line fader. Hiernaast krijg je ook een duidelijke VU meter welke je in negen stappen laat zien hoe hard je uitstuurt.

Rechts bovenin vind je naast de Master VU ook de daarvoor bedoelde instelknop samen met de volumeknop voor je booth uitgang.

Links onderin vind je de hoofdtelefoon sectie, waar je naast een tweetal inputs de afstemknoppen ervoor vind. Niet alleen volume maar ook cue/mix kun je beïnvloeden en je kunt hem zelfs als split instellen.

Geluidskwaliteit

Allen & Heath staat bekend om het erg goede geluid welke hun mixer produceren. En daar doet de Xone:43C natuurlijk ook niet aan onder. Gebruik je hem nu analoog of door middel van de ingebouwde geluidskaart, de mixer klinkt gewoon enorm goed! Neem daarbij de grote headroom waardoor de mixer bijna niet te oversturen valt en je weet dat je een winnaar in handen hebt.

Xone43C_DJ2DJ_Review_03

Filter

Natuurlijk mag een filter sectie niet ontbreken op een mixer van Allen & Heath want dat is toch wel het kenmerk van het bedrijf, de enorm goede filter die ze produceren. En dat ze dat kunnen, hoor je ook weer bij de Xone:43C. Weer dat warme analoge geluid welke ook nog eens helemaal naar wens in te stellen is en live helemaal naar je hand aan te passen valt. met twee simpele draaiknoppen. Één voor de frequentie en één voor de intensiteit van het filter. Ook heb je nog de mogelijkheid om je filter het hoog, midden of laag van je track te laten beïnvloeden. Let wel op, je hebt maar één filtersectie, welke je per kanaal kunt toewijzen of op meerdere kanalen tegelijker tijd kunt gebruiken.

Send & Return

Hier word het wat lastiger, door de manier hoe de Allen & Heath dit toepast, een draaiknop waarmee je de hoeveelheid zend en terugkeer instelt ( en dat doen ze al jaren zo), krijg je een kleine delay in geluid. Wanneer je bijvoorbeeld met een externe effecten unit werkt moet je dus opletten dat je hem helemaal wegdraait, anders zul je met een kleine vertraging, het bron geluid dubbel horen.

Natuurlijk kan dit ook een vet effect opleveren, zeker in combinatie met een delay pedaal van Roland bijvoorbeeld. Hier zullen de Tech en Deep liefhebbers zeer vette effecten mee kunnen genereren voor hun mix!

Xone43C_DJ2DJ_Review_05

DVS

Zoals je wellicht al hebt gelezen is de Xone:43C, Serato klaar. Wat houd dat in? Simpel dat de mixer volledig te gebruiken is met Serato software. Gebruik je hem met een controller en de interne geluidskaart, kun je zo aan de slag en mixen zonder gebruik te maken van Serato’s eigen externe geluidskaart. Wil je dit ook doen met je draaitafels, dan kan dat ook maar dan moet je wel Serato’s Club Kit aanschaffen waarna je mixer in een DVS mixer verandert. En je dus ook weer zonder gebruik te maken van een externe geluidskaart direct met timecode vinyl kunt mixen met de :43C.

Natuurlijk kun je de interne geluidskaart van de mixer ook gebruiken met Traktor echter werkt Scratch dan niet. Wel kun je hem dan bijvoorbeeld in samenwerking met een Kontrol X1 gebruiken.

Aansluitmogelijkheden

Gelukkig heeft de Xone:43C hier geen gebrek aan. Zo krijg je een line, phone en USB input per kanaal. Een send en return, een record, booth en Master out (XLR). Een USB aansluiting waarmee je vier in en vier uitgangen krijgt. X-link om de mixer te koppelen met Allen & Heath eigen controller serie de K1.En als laatste nog een microfoon en extra line ingang bovenop de mixer waarmee je ook een vijfde kanaal kunt creëren. Hiervoor krijg je knoppen waarmee je gain, hoog en laag na wens kunt instellen.

Ook kun je de crossfader van de mixer makkelijk zelf vervangen en is deze zelfs innofader compatible. Ideaal voor de scratchers onder ons!

Xone43C_DJ2DJ_Review_06Plussen en Minnen

  • Bouwkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Ingebouwde geluidskaart
  • DVS mogelijkheid
  • Filter sectie

  • Prijs

  • Slechts een filter
  • Geen Traktor Scratch ondersteuning

Conclusie

Allen & Heath levert met de Xone:43C een waardige opvolger voor de :42. Iedereen die in de markt is voor een gebruiksvriendelijke vierkanaalsmixer, zou deze zeker in overweging moeten nemen. Wel zouden wij aanraden direct voor de C variant te gaan en de normale 43 links te laten liggen. ook al gebruik je het nu misschien niet, een ingebouwde geluidskaart kan altijd van pas komen. Deze mixer krijgt ondanks zijn hoge prijskaartje, een hoge aanbeveling!

Allen & heats Xone:43C is in Nederland verkrijgbaar tegen een verkoopprijs van: 1099,-