AIAIAI bekend om hun minimalistische design, heeft naast grote broer TMA-1 de meer betaalbare TMA-1 X op de markt gezet. Naast geluidsdoorvoer heeft hij ook een microfoon en afstandsbediening als extra features. Dit maakt de TMA-1 X dan ook geschikt voor meer dan alleen DJ’ing. Maar het belangrijkste is natuurlijk, hoe klinkt hij.

aiaiai-tma-1-x--review-ft-dj2dj_nl

Eerste Indruk

De TMA-1X leent haar uiterlijk echt van haar grote broers. Er is gebruik gemaakt van dezelfde matzwarte kleur en minimalistische behuizing. Ook heeft hij dezelfde karakteristieken, zoals de verbindingskabel die binnen langs de oorschelpen naar de hoofdband gevoerd word en eenzelfde verstelsysteem waarmee je de ‘1 X’ op je hoofd aanpast. Zelf vind ik het een typische, stijlvolle hoofdtelefoon zoals we die van AIAIAI gewend zijn.

Bouwkwaliteit

Die sinds bij de TMA-1 X gewoon goed. Net als bij de andere AIAIAI modellen heb je hier een hoofdtelefoon in handen die echt wel tegen een stootje kan, ook al praten we hier over een iets kleiner model dan we gewend zijn bij AIAIAI. Hij voelt gewoon lekker solide aan.

Wat ikzelf een erg groot voordeel vind bij de AIAIAI modellen is dat deze extreem buigbaar zijn, zonder dat er iets breekt. Dit is bij de TMA-1 X wederom het geval. Ideaal voor de onbewaakte momenten, je hoeft niet snel bang te zijn dat er iets zal stuk gaan. Deze hoofdtelefoon kan echt wel wat hebben.

De kabel van de TMA-1 X is een vaste variant met ingebouwde microfoon en remote control. Erg makkelijk voor degene die zijn of haar hoofdtelefoon ook graag met gsm of tablet gebruikt. Niet alleen kan je zo door je muziek skippen maar ook kan er handsfree mee gebeld worden. Erg gemakkelijk voor onderweg. De kabel is van een stug rubber gemaakt, en heeft een mini jack aansluiting, een grote jack wordt los meegeleverd. De hoofdband van de TMA-1 X is van schuimrubber, die je zeker extra zitcomfort biedt. Ook de oorschelpen zijn voorzien van schuimrubber om het comfort te verhogen, toch had ik persoonlijk hier liever lederen kussens gezien.

Zit Comfort

De TMA-1 X zit dankzij de gemakkelijk aanpasbare band, vrijwel bij iedereen goed. Ok, zoals eerder aangegeven, hij is wat klein; maar in principe zou dit geen probleem mogen zijn. Wel vind ik de 40MM driver wat aan de kleine kant. Gevolg hiervan is dat de schelpen op je oren zitten en er niet overheen vallen. Bekijk de foto hieronder aan deze post, waar de TMA-1 X naast de V-Moda M-100 en de Pioneer HDJ-2000 ligt. Bijkomstigheid daarbij is voor brildragers, zoals ik, dit kan gaan irriteren bij langer gebruik van de 1 X. Wel valt op, dat de oorschelpen niet kantelbaar zijn. Iets wat menig andere hoofdtelefoon wel heeft. Toch beweegt de TMA-1 X wel met het hoofd mee, dus zal in praktijk de kantelfunctie voor de meeste niet nodig zijn, maar let er wel even op voor je deze aanschaft.

Geluidskwaliteit

Hier was ik best verrast over. Men heeft gekozen voor een ruimtelijke aanpak van het geluid. Ik zou dan ook bijna zeggen dat er met de 1 X meer is gekozen om de luisteraar een plezier te doen dan de DJ. Het hoge midden is net wat meer aanwezig dan het diepe laag en ik miste ook de crispy highs die toch erg bruikbaar kunnen zijn bij het DJen. Toch denk ik dat voor een allround hoofdtelefoon de TMA-1 X zeker niet verkeerd klinkt. Verwacht alleen geen Beats By Dre Bass Driver hoofdtelefoon want dan zal je teleurgesteld zijn.

Plussen & Minnen

+ Bouwkwaliteit
+ Ruimtelijk geluid
+ Design
+ Remote control
+ handsfree functie
– Earpads drukken op het oor
– Schuimrubber earpads 
– Vaste, niet vervangbare kabel
– Geluid is niet echt bruikbaar voor DJing (wel voor de thuis DJ’s).
– Niet kantelbare oorschelpen
 

Conclusie

Met de TMA-1 X levert AIAIAI wederom een erg nette hoofdtelefoon die door de remote control functionaliteit een grote meerwaarde krijgt ten opzichte van menig ander model in haar prijsklasse. Zeker voor mobiel gebruik denk ik dat dit een erg mooie hoofdtelefoon is, en natuurlijk ook voor de bedroom DJ die niet te maken heeft met ‘zaal geluid’. Ik heb er in ieder geval met veel plezier gebruik van gemaakt de afgelopen weken, zowel tijdens het plaatjes draaien als in het openbaar vervoer.

De AIAIAI TMA-1 X is in Nederland al te krijgen tegen een prijs van 119 Euro.

.