Om meteen effe wat duidelijkheid te scheppen … AIAIAI is de merknaam! Na ons bericht over de Teague 20/20, dit keer weer een bericht over een ‘design‘ hoofdtelefoon. De TMA-1 van AIAIAI dus. Dit keer echter geen los design project maar een ‘echt’ produkt. De enige overeenkomst met de 20/20 is dat de TMA-1 ook begonnen is als een design studie maar dat de hoofdtelefoon wel opgepikt is en verder door ontwikkeld naar een echt produkt. Deens designbureau KiBiSi heeft samen Tartelet Records deze hoofdtelefoon produktie klaar gemaakt voor AIAIAI.

Maar goed, genoeg voorgeschiedenis. Onze enige vraag, die relevant is, … heb je er ook wat aan? Is dit weer zo’n ‘keck’ design dingetje waar je de blitz mee maakt, maar geluidstechnisch de geluidskwaliteit van je walkman headsetje van 20 jaar geleden amper overtreft?

Prijs
Het eerste punt dat mij persoonlijk dan meteen opvalt is de prijs. De TMA-1 kost maar liefst 180 Euro. OK, tis niet echt extreem duur, maar met deze prijs lig je toch vrij fors aan de bovengrens van de gemiddelde prijs die een goede kwaliteit DJ Headset kost. Dit betekent dat je mag verwachten dat de TMA-1 geluidstechnisch en -kwalitatief presteert.

Design
De TMA-1 ziet er door zijn zwart/grijs matte afwerking stug uit. En dat klopt ook. Hij is stevig en voelt ook als zodanig aan. Hij zou zijn diensten goed bewijzen voor een DJ die veel op tour is. Hij kan tegen een stootje! En denk niet dat door de ‘stevige bouw’ er aan comfort in geleverd is! Nee, de TMA-1 zit uiterst comfortabel en lekker. Voor de DJ die gewend is aan hoofdtelefoons die je hele oren insluiten zal het best wel wennen zijn, maar je raakt er zo aan gewend. De TMA-1 zit dus óp je oren. Echter door de goede fit en stevigheid vallen ze echt niet van je hoofd af.

Geluid
Hier komen we uiteindelijk op het belangrijkste punt. Hoe klinkt hij? Eerste indruk, van de DJ’s die hem uitgetest hebben, was het helder en fris geluid. In vergelijking met andere hoofdtelefoons op de markt, klinkt hij wat minder in de lage frequenties, echter dat maakt hij door de helderheid in de mid en hoge frequenties weer helemaal goed.

Zoals hierboven vermeld, de AIAIAI TMA-1 kost maar liefst 180 Euro. Als je kijkt naar een Pioneer HDJ-2000 met een prijs van 350 Euro valt het wel mee zou je kunnen zeggen. Toch vind ik het persoonlijk een verdomd pittig prijsje. Ben je gek op die ‘minimal design’ look, zonder kleurtjes, zonder logos, dan is dit echt iets voor jou. Ook zit het verder wel goed met de geluidskwaliteit. Hij doet echt niet onder voor de gemiddelde (goede kwaliteit) hoofdtelefoons van de grote merken.

AIAIAI TMA-1