Dat DJ’s veel verdienen weten we allemaal. Maar wie verdiende er dit jaar eigenlijk het meest? Uiteraard heeft DJ2DJ de top 10 van afgelopen jaar voor jullie klaar staan!

10_best_betaalde_dj's_van_2014

De danceïndustrie verdient modderf%^&ing veel geld

Voor we aan het rijtje beginnen wil ik even duidelijk maken hoe goed het wel niet gaat met de dancewereld. Niet voor niets dat ik daar een paar weken geleden een column over schreef: de top tien van de grootverdieners verdiende bij elkaar maar liefst $268 miljoen. In één jaar. dat is 11% meer dan vorig jaar. En dat zijn dan dus pas tien van de duizenden DJ’s die ook niet misselijk verdienen. En de grote bedrijven, management bureaus, labels en organisatoren zitten daar ook nog niet bij. Damn!

1. Calvin Harris – $66 miljoen

Vorig jaar waren we nog enigszins verbaasd, maar ook dit jaar prijkt Harris weer bovenaan het lijstje met maar liefst $66. Dat is zelfs meer dan Jay Z, die toch al jaren een van de best verdienende artiesten ter wereld is. Het grote succes van Harris is vooral te danken aan zijn talloze hits dit jaar. Door al het succes op muzikaal gebied draaide hij ook op alle grote festivals en in de grootste clubs. Calvins grote voordeel echter, waardoor hij zijn concurrentie voor weet te blijven, zijn de vele hits die hij als ghost producer heeft geproduceerd voor andere internationale sterren.

2. David Guetta – $30 miljoen

De grote man als het gaat om hits en de grondlegger van ons succes in Amerika. Ook dit jaar weer een van de best verdienende artiesten van de wereld. In de USA, en dan met name in LA, strijkt Guetta net als alle andere mannen op deze lijst gigantische bedragen op. Mooi is wel dat David als een van de weinigen trouw blijft aan Ibiza en zijn residentie daar houdt. Dat zien wij graag!

3. Avicii – $28 miljoen

De pas 24 jaar oude Zweed heeft waarschijnlijk het beste jaar uit zijn carrière achter de rug. Met de release van zijn langverwachte debuutalbum True bestormde hij wereldwijd alle hitlijsten. Het nummer Wake Me Up was zelfs het eerste dancenummer dat meer dan 4 miljoen keer over de toonbank ging in de VS. Tim is een van de best betaalde DJ’s van de wereld momenteel, per gig ontvangt hij standaard een bedrag met 5 nullen. En daarvan deed hij er ruim 80 tijdens de periode dat Forbes de mannen in de gaten hield. Tja…

4. Tiësto – $28 miljoen

Een gelijk spel met Avicii, maar onze eigen Tijs is still going strong. Helaas begint het er wel steeds meer op te lijken dat de voormalige king of trance het alleen nog maar om het geld doet. Tiësto is tegenwoordig steeds vaker te vinden in Las Vegas, wat zich graag ziet als het nieuwe Mekka van de dancemuziek, en steeds minder daar buiten. Maar goed, geef hem eens ongelijk.

5. Steve Aoki – $23 miljoen

En daar mag best even voor geklapt worden. Want hou van m of haat hem, Steve Aoki heeft zichzelf dit jaar goed op de kaart gezet. De taart-gooiende-champagne-spuitende-in-een-rubberbootje-crowdsurfende-DJ heeft in de periode dat Forbes hem volgde liefst 277 shows gedaan, meer dan twee keer zo veel als alle andere DJ’s in deze lijst. En hoeveel sommigen hem er om haten, zijn entertainende manier van draaien valt wel altijd goed in de smaak. Aoki’s sponsordeals met onder andere Bud Light en zijn aandelen in koptelefoonfabrikant Sol Republic helpen hem mede naar de 5e plaats.

6. Afrojack – $22 miljoen

En daar is dan de tweede Nederlander in deze lijst. Ook Nick verdient groot geld momenteel in Las Vegas, met residenties in Wynn en later Hakkasan. Zijn langverwachte debuutalbum Forget The World kwam ook uit dit jaar en sponsordeals met Nike en G-Star Raw brachten ook aardig wat geld in het laadje, met een niet misselijke eindstand van 22 miljoen US dollar.

7. Zedd – $21 miljoen

Ook Zedd verdient tegenwoordig zes getallen voor een gig, maar verdient net als nummer 1 Calvin Harris vooral ook veel als producer. Niet alleen met zijn eigen album Clarity (waarvan de gelijknamige sinlge platinum werd) en andere singles, maar vooral ook met producties voor popsterren als Lady Gaga en Justin Bieber.

8. Kaskade – $17 miljoen

Deze Amerikaanse DJ releasde alweer zijn tiende album dit jaar, dat werd genomineerd voor een Grammy voor beste dancealbum. Ook Kaskade draaide veel dit jaar, 120 keer maar liefst, waarvan ook weer 30 keer in Las Vegas.

9. Skrillex – $16,5 miljoen

Deze Grammy-winnende producer en DJ releasde dit jaar weer een nieuw album, Recess. Nog lang niet zo succesvol als zijn hitalbum uit 2010, maar dat is ook nergens voor nodig. Skrillex verdient meer dan genoeg met zijn live-shows, zijn eigen label, en muziekproducties voor films als Wrech-It Ralph.

10. Deadmau5 – $16 miljoen

Deze lieveling van het dancepubliek die niet schroomt om zijn collegae het leven zuur te maken verdient vooral vorstelijk aan zijn optredens. Hij deed lang niet de helft zo veel als de meeste op deze lijst, maar ving wel zo’n half miljoen per show. Toe maar.

Opvallend

Opvallend is dat de nummers 1 en 2 van de wereld, Hardwell en Armin van Buuren, niet in de top 10 staan met een respectievelijke elfde en twaalfde plek. En dat siert ze, vind ik. Al zal Hardwell volgend jaar hoogstwaarschijnlijk die top 10 wel binnentreden, gezien het feit dat hij dit jaar pas voor het eerst in de lijst staat. Ook zie je maar weer hoe belangrijk produceren is voor een DJ: de meesten in deze top tien hebben hun inkomsten vooral te danken aan hun kunsten als producer, zij het door de hits van zichzelf of die van een ander.

Las Vegas

Wat mij ook opvalt (of liever gezegd tegenvalt) is het belachelijk grote aandeel van Las Vegas en specifiek club Hakkasan. In deze lijst vangen alle genodigden belachelijke bedragen daar in de woestijn, en drie van de tien vangen miljoenen met residentie deals. Bedragen die je hier in europa nooit zou krijgen. Tuurlijk, geld is geweldig leuk, maar ik hoop dat niet iedereen straks alleen nog maar in Amerika te vinden is en dat Ibiza straks een eiland wordt waar je alleen nog heen gaat om gezellig met de hele familie all-inclusive op je reet te kunnen zitten.

Bron: Forbes.com